Home - lesjedorst

Tips & tricks

Ga je een spreekbeurt of een werkstuk maken met als thema “kraanwater”?

Dan ben je hier aan het goede adres. De volgende tips & tricks helpen je om van je spreekbeurt of werkstuk een succes te maken.

Tip 1: Kies een onderwerp

Je weet natuurlijk al dat “kraanwater” je onderwerp wordt, maar wat wil je dan precies gaan vertellen? Gaat het over de geschiedenis van kraanwater of hoe je kraanwater maakt?

Zet op een rijtje waar je spreekbeurt ongeveer over zal gaan. Bedenk een paar hoofdstukken en schrijf hier ook al een paar belangrijke woorden die erbij horen bij.

Tip 2: Een verrassend begin

Bedenk een verrassend begin van je spreekbeurt of werkstuk. Je kunt bijvoorbeeld een filmpje laten zien of starten met een kraanwaterproefje. Voor filmpjes en afbeeldingen kun je kijken in de beeldbank.

Tip 3: Vertel iets over jezelf

Waarom heb je dit onderwerp gekozen? Vind je water net zo lekker als wij dat vinden of vond je het gewoon een interessant onderwerp? Vertel er wat over!

Tip 4: Gebruik de juiste bronnen

In je spreekbeurt of je werkstuk wil je natuurlijk goede informatie zetten. Je kunt veel informatie vinden op deze website. Ook kun je kijken op www.vitens.nl, www.kraanwater.nuwww.watereducatie.nl, of op het YouTube kanaal 'Kraanwaterkennis.nl'.  

Tip 5: Niet alleen het internet

Haal niet alleen je bronnen van internet. Ook andere mensen kunnen je veel informatie geven. Misschien heeft je opa of oma wel eens een waterlek gehad en moest Vitens langskomen om het te maken. Vraag eens hoe dat was en wat er toen gebeurde. Mocht je daarna alsnog een brandende vraag hebben, dan kunnen wij deze ook blussen. Stuur een berichtje naar Vitens via het volgende emailadres: kraanwater@vitens.nl 

Tip 6: Oefen eerst voor jezelf 

Je kunt bijvoorbeeld voor de spiegel oefenen. Let op dat je niet gaat voorlezen. Maak daarna een spiekbriefje met enkele belangrijke woorden. Door de spreekbeurt hardop te oefenen, gaat het straks in de klas veel gemakkelijker. Oefen voor je ouder(s) of vriendjes en vraag wat zij ervan vinden.

Tip 7: Kies uit wat je laat zien in de klas

Bijvoorbeeld voorwerpen, plaatjes, filmpjes of een kraanwaterproefje. Dat maakt je spreekbeurt extra leuk. 

Tip 8: Een spreekbeurt van 10 minuten is lang genoeg

Tip 9: Schrijf je spreekbeurt uit. Gebruik je eigen woorden

Tip 10: Adem in, adem uit

Het geven van een spreekbeurt kan soms spannend zijn. Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt en dat is helemaal niet erg. Drink een glas kraanwater en adem, voordat je aan je spreekbeurt begint, een paar keer diep in en uit. Succes! Probeer tijdens je spreekbeurt ook rond te kijken in de klas.